Névpont.hu

Keresés a következőre: Keresnivaló

    Részletes keresés

    Legfrissebb publikációk
    Babics Kálmán, czoborczi
    Belia György
    Danielik János
    Kreybig Lajos, rittersfeldi és madari
    Tüdős Klára

    Déry Tibor emlékezete

    A félfülű

    Ifj. Hamilton György kiskorú milliárdos, egy átvirrasztott éjszaka után, kilépett a római Fórum Klub Via Pergolese-i kapuján, és hazafelé vette az irányt szerény Via Avelinó-i nyolcszobás lakásába. Ifj. Hamilton György – aki köztudomású id. Hamilton Györgynek, Amerika leggazdagabb emberének az unokája – útja egy szűk sikátoron át vezetett. Hősünk csak mértékletesen ivott, ám néha mégis kirúgott a hámból. A haramiák, vagyis a gengszterek, az emberrablást a megszokott szabályos mozgásrendszerben hajtották végre: gumitalpak csattanása, tarkóütés, elterülés a földön, nedves zsebkendő a szájban, fekete kendő a szemeken stb.

     

     

    A signora, a haramiák, vagyis a rendbontó urak vezére, gyakran érdeklődött ifj. Hamilton György kiskorú milliárdos hogyléte felől. A gengsztervezérnő elve ugyanis az volt, hogy a foglyokkal – amíg érdemesnek tűnik – tisztességesen kell bánni. A signora megnyugtatta hősünket, hogy igyekszik többé-kevésbé egészében visszajuttatni id. Hamilton Györgynek kedvenc unokáját, de ennek még nem jött el az ideje. A haramiák, vagyis a gengszterek, az emberrablás után, a fogva tartott kiskorú élelmezését a megszokott szabályok között hajtották végre: reggeli feketekávé margarinos kenyérrel, napközben néha még alkoholt is fogyaszthatott, ebédre parmezánsajtos makaróni paradicsomos öntettel stb.

     

     

    Id. Hamilton György philadelphiai milliárdosnak a világ majd’ minden államában volt szerény ingatlanja, mégis leginkább londoni kastélyában tartózkodott. Ifj. Hamilton György nagyapjának azonban esze ágába sem jutott vagyonát értéktelen ivadékára vesztegetni. A signora gengsztervezérnő értékbecslése szerint, hősünk nem ér annyit, mint egy Vermeer-festmény – amit a nagypapa legutóbb bagatell kilencmillió dollárért vásárolt a Sotheby’s aukcióján – de ér annyit, mint egy tubákos szelence. Semmi haszna nincs, de az ember szereti, mert örökölte és emlékek fűződnek hozzá. A haramiák, vagyis a gengszterek, az emberrablás előtt ugyanis tisztában voltak vele, hogy a fogva tartott kiskorú nagyapjának élete a megszokott szabályok között zajlik: fogadások, aukció-látogatások, kastélypartik, műkincs- és régiséggyűjtemények, karitatív cselekmények stb.

     

     

    A signora, a haramiák, vagyis a rendbontó urak vezére, megnyugtatta ifj. Hamilton György kiskorú milliárdost, hogy a „műtét“ a legnagyobb biztonságban fog lezajlani, másfelől választhatott a jobb és a bal oldali füle között. A gengsztervezérnő elve ugyanis az volt, hogy a foglyokkal – amíg érdemesnek tűnik – tisztességesen kell bánni, ám idővel kiderült, hogy id. Hamilton Györgynek esze ágában sincsen vagyonát értéktelen utódokra pazarolni. Mivel hősünk árazása körül a család és a signora között heves véleménykülönbségek alakultak ki, a gengsztervezérnő sorsdöntő lépésre kényszerült. A haramiák, vagyis a gengszterek, az emberrablás alatt ugyanis felkészültek a legrosszabbra: kivezetés a szabadba, fatönkre ültetés, nedves zsebkendő a szájban, fekete kendő a szemeken, egy sziszegő hang, agyig hasító hegyes fájdalom stb.

     

     

    Id. Hamilton György, philadelphiai milliárdos, az események ilyetén fordulatán, kényszeredetten, de vendégül látta Lady Hamiltont – a kiskorú milliárdos édesanyját – londoni kastélyában. Lady Hamilton a kastély Vörös Szobájában szállt meg, amelyben – a legenda szerint – VIII. Henrik és Boleyn Anna is eltöltött egy éjszakát. Köztudomású, hogy Boleyn Anna azóta is gyakran visszajárt kísérteni a Vörös Szobába, s így történt ez legutóbb is, amikor Lady Hamilton aludt ott fia levágott fülkagylója mellett. Amint felbukkant a szellem, Lady Hamilton először id. Hamilton György egy féltve őrzött sèvres-i porcelánját, majd a falakon függő Rembrandt- és Tiziano-képeit is szétlőtte.

     

     

    Id. Hamilton György, philadelphiai milliárdos, az események ilyetén fordulatán, kényszeredetten, de alkudozni kezdett Lady Hamiltonnal. Id. Hamilton György philadelphiai milliárdos kijelentette, hogy nem hajlandó több millió dollárt adni egy használaton kívüli fülért. Lady Hamilton kijelentette, hogy a fül csak mintadarab, az összeg a teljes kollekció ára. Id. Hamilton György philadelphiai milliárdos végül is úgy döntött, hogy jobban jár, ha fizet. A haramiák, vagyis a gengszterek, az emberrablással elérték azt, hogy id. Hamilton György mérlegelni kezdett: fogadások, aukció-látogatások, kastélypartik, műkincs- és régiséggyűjtemények, karitatív cselekmények stb. versus médiumok és közvélemény: kockára teszi unokája életét, kegyetlen kapitalista, gyilkos vénember, gonosz műgyűjtő stb.

     

     

    A signora, a haramiák, vagyis a rendbontó urak vezére végül is 2,9 millió dollárért megállapodott Lady Hamiltonnal. Ez az összeg lényegesen kevesebb, mint egy Vermeer-csendélet, viszont bőségesen fedezi félfülűvé vált hősünk fogvatartásának és műtétének költségeit. Lady Hamilton hálából elárulta a signorának legújabb Dior-kreációja titkát, egy Rotschild Klára nevű budapesti divatszalon címét.

     

     

    Ifj. Hamilton György kiskorú milliárdos öt hónappal elrablása után, feldagadt arccal, bepólyázott fejjel, a lábánál két számmal nagyobb szandálban, egy fehér flanell nadrágban és egy kopott pulóverben szabadult. Nagy nehézségek árán elvergődött egy rendőrőrsre, ahonnan azonnal kórházba szállították. A haramiák, vagyis a gengszterek emberrablásától történő megszabadulása után, rögtön telefonált Lady Hamiltonnak és id. Hamilton Györgynek: szeretné megköszönni anyjának a segítséget, szeretné megköszönni nagyapja végtelen jóindulatát, szerencsekívánságait tudatja mindenkivel, aki érte aggódott, a rendbontó urak pedig emberségesen bántak vele stb.

     

     

    Id. Hamilton György philadelphiai milliárdos az események ilyetén fordulatán, kényszeredetten, de beleegyezett önéletrajza megfilmesítésébe, különös tekintettel kedvenc unokája elrablásába és elsősorban az ő nagylelkűsége következtében történő megszabadulásába. A film természetesen kasszasiker lett, utóbb a történetet többen is feldolgozták, köztük Déry Tibor magyar író is.

     

     

    A félfülű. A Névpont – www.nevpont.hu – legújabb írásával az október 18-án született Déry Tiborra emlékezett.

     

    Kék virág a forradalom után kilenc év börtönbüntetésre ítélt író, költő, műfordító, Déry Tibor emlékének.

     

    Az alábbi linkeken olvashatnak Déry Tiborról:

     

    http://www.nevpont.hu/view/11763

    http://www.nevpont.hu/view/11764

     

    A kép forrása:

     

    https://www.mozaweb.hu/course/anyanyelv_10/jpg_big/dery_uj.jpg

    Szerző: Kozák Péter

    Műfaj: Esszé

    Megjelenés: nevpont.hu 2016

    Foglalkozások

    agrárpolitikus (25), agrokémikus (11), állatorvos (74), állattenyésztő (17), antropológus (13), atléta (20), bakteriológus (16), bányamérnök (39), belgyógyász (84), bencés szerzetes (33), bibliográfus (23), biofizikus (12), biokémikus (41), biológus (197), bíró (17), bőrgyógyász (18), botanikus (62), ciszterci szerzetes (17), csillagász (17), diplomata (41), edző (89), egészségpolitikus (10), egyházi író (21), egyháztörténész (10), emlékiratíró (11), endokrinológus (10), énekes (14), entomológus (27), építész (66), építészmérnök (26), építőmérnök (34), erdőmérnök (48), esztéta (34), etnográfus (79), evangélikus lelkész (13), farmakológus (21), feltaláló (31), festő (124), festőművész (121), filmrendező (16), filológus (59), filozófus (80), fizikus (116), fiziológus (15), fogorvos (21), földbirtokos (12), földmérő mérnök (20), folklorista (36), forgatókönyvíró (10), fül-orr-gégész (26), gazdasági mérnök (109), gazdasági vezető (13), gazdaságpolitikus (39), genetikus (13), geofizikus (14), geográfus (55), geológus (71), gépészmérnök (166), grafikus (73), gyermekgyógyász (38), gyógypedagógus (14), gyógyszerész (43), hadtörténész (15), helytörténész (15), hematológus (10), hidrológus (13), honvéd ezredes (11), honvéd tábornok (72), honvédtiszt (25), ifjúsági író (12), immunológus (13), informatikus (12), iparművész (20), író (1007), irodalomtörténész (285), jezsuita szerzetes (11), jogász (333), jogtörténész (18), karnagy (12), kémikus (185), kertész (34), kertészmérnök (22), klasszika-filológus (43), kohómérnök (24), költő (189), könyvtáros (72), közgazdász (190), kritikus (61), kultúrpolitikus (22), labdarúgó (37), levéltáros (91), matematikus (99), mérnök (718), meteorológus (14), mezőgazda (130), mezőgazdasági mérnök (108), mikológus (12), mikrobiológus (26), miniszterelnök (24), műfordító (228),


    © Névpont, 2024. | A címszavakat írta, szerkesztette: Kozák Péter | Kapcsolat: kozakpeter@nevpont.hu, nevpont@kozakpeter.hu