Névpont.hu

Keresés a következőre: Keresnivaló

    Részletes keresés

    Legfrissebb publikációk
    Babics Kálmán, czoborczi
    Belia György
    Danielik János
    Kreybig Lajos, rittersfeldi és madari
    Tüdős Klára

    Ping-pong és „asztal-tennisz“ az elmúlt századelőn

    Két fiatal lord ült egyszer együtt egy étteremben, ahol hosszú ideig kellett várni a rendelésükre. Unalomból az egyik felemelt egy dugót a padlóról és a másikhoz dobta, amely művelethez egy szivardoboztetőt használt. A másik lord sem volt rest, rögtön a saját szivardobozával válaszolt. Megszületett egy új sportág, amelyet a dugók ide-oda kattanásáról ‚ping-pongnak‘ neveztek.

     

    Minden sportágnak természetesen megvan a maga legendája, az azonban tény, hogy a modern sportélet, a modern labdajátékok szülőhazája Anglia. A 19. század 80-as–90-es éveiben már igen fejlett sportkultúra bontakozott ki a szigetországban. Különösen az ütős labdajátékok, s mindenek előtt a lawn-tenisz (az asztalitenisztől eltérő, gyepen űzött játékot nevezte így a korabeli szóhasználat!), a krikett, a krokett, a golf és a rakett voltak a legnépszerűbb sportágak, ezek a labdajátékok azonban elsősorban a legfelső körök exkluzív tagjai számára válhattak elérhetővé.

     

    A középpolgárság is igyekezett lemásolni az előkelő körök, az arisztokrácia kedves játékait. A legexkluzívabb klubokból kiszorult polgárság az elmúlt századelőn új sportimitációkat talált fel. Igyekezett a legnépszerűbb sportágak kicsinyített változataival a legfelsőbb körök magatartásmintáit elsajátítani. A viselkedésminták új sportágak megszületéséhez vezettek, amelyek közül kétségtelen a ping-pong futotta be a legnagyobb karriert.

     

    Alábbi rövid tanulmányomban megpróbálom nyomon követni az asztalitenisz sportág magyarországi elterjedését egészen 1905-ig, az első bajnokság évéig. A dolgozat második részében a hazai sportsajtó – meglepően korai – angliai adatai alapján vázolom a játék 20. század eleji történetét, a sportággá válás legfontosabb mérföldköveit.

     

    Ki volt Edward Shires?

     

    Mechlovits Zoltán, a Magyar Testgyakorlók Köre (MTK) később hatszoros világbajnok asztaliteniszezője 1925-ben, a sportágat az első világháború után újjászervező Hitelbank sportlapjában, a Hitelsportban röviden megírta a magyarországi asztaliteniszsport történetét. Mechlovits ismeretei szerint egy Bécsből áttelepült angol műszerész, Edward Shires mutatta be a sportágat 1902-ben. Shires az MTK labdarúgója volt, évekig játszott Budapesten, ezt megelőzően pedig Bécsben futballozott, ahol „asztalitenisz-bajnok” is volt. Shires kezdeményezését a MAFC (pontosabban akkor még Műegyetemi Football Club, MFC) karolta fel, így a műegyetemisták tekinthetők a sportág hazai úttörőinek.

     

    Mechlovits írása a Magyar Országos Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) első szabályaival külön füzetben is megjelent, adatát pedig a következő években mind Pécsi Dani, mind Jacobi Roland könyvében átvette. A szinte egy időben megjelent három könyv nyomán a modern sportágtörténeti művek, továbbá a Magyar sport kézikönyve is ezt az első, 1902. évi adatot szerepelteti.

     

    Nézzük meg közelebbről ki is volt Edward Shires, és mennyiben valós ez az 1902. évi első magyarországi asztalitenisz-adat?

     

    Shires kétségtelen, hogy az évszázad elején Bécsben letelepedett angol futballista volt. Nem tudni, hogy mikor és hogyan került a császárvárosba, de valószínű, hogy azonos az 1901. április 8-án az első osztrák válogatottban szereplő Shires-szal (1901. április 8.: Ausztria–Svájc 4:0). Az első adatunk róla tehát 1901. A következő évben Shires már asztalitenisz-versenyeken szerepelt, méghozzá olyannyira jól, hogy megnyerte Bécs város 1902. évi bajnokságát. Bajnoki címét egy évvel később, 1903-ban is megismételte, ám a korabeli lapok, amelyek feltűnően gyakran foglalkoztak ezzel az új „szobasporttal”, nem tudnak az 1902. évi sportági ősbemutatóról! Sőt, a szintén Mechlovits által 1904-re datált első versenynek sincs nyoma sem a Nemzeti Sportban, sem a Herkulesben, sem a Sport-Világban, sem más korabeli lapban! Shires legközelebb csak 1905-ben szerepelt a hazai sportsajtóban. Ebben az évben „igazolta le” az MTK, s a bajnoki harmadik helyezett labdarúgócsapatban kilencszer játszott, három gólt szerzett. Ugyanebben az évben a Műegyetemi Football Club megrendezte a világon az első országos bajnokságot, amelyen az MTK-t Shires képviselte, ám az angol nem ért el helyezést. (A második fordulóban kikapott a házigazda Tolnaytól).

     

    Mechlovits Zoltán szerint Shires „kezdeményezését” a M(A)FC karolta fel, s az egyesület budapesti Rákóczi úti helyiségében volt a főváros első pingpongterme. Valóban feltűnő, hogy a 20. század elején milyen sokan pingpongoztak a műegyetemistáknál. Az MTK 1913. évi első évkönyve azonban nem tud az 1902. évi ősbemutatóról. Az évkönyv szerint Magyarországon először a József Műegyetem hallgatói foglalkoztak a ping-ponggal, az 1903–1904-es években. Az MTK-ban egyedül Shires asztaliteniszezett ekkor, de ő „annyira izoláltan állott, hogy benne a Magyar Testgyakorlók Körének e sportága képviselőjét és meghonosítóját nem tekinthetjük!”

     

    Tehát maga az MTK szögezte le, még 1913-ban, hogy Edward Shires nem lehetett sportágalapító. Utólag nagyon nehéz rekonstruálni a történteket. Az biztos, hogy az MTK-ban Shires játszott először, s az is biztos, hogy nem ő asztaliteniszezett először Magyarországon. Az viszont felettébb különös, hogy Mechlovits – aki szintén az MTK-ban játszott, igaz néhány évvel később – az 1913. évi évkönyv után tizenkét évvel azt állította, hogy Shires a sportágalapító! De ha nem az angol futballista az első, akkor vajon ki és mikor „ping-pongozott” először Magyarországon, és hol volt az első asztalitenisz-verseny?

     

    Kertész János és a MAC

     

     

    Lovcsányi Jenő, a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) teniszcsapatának edzője és a Nemzeti Sport tudósítója 1941-ben Szováta-fürdőre utazott, hogy interjút készítsen egy helyi „remetével.” Radványi Antal földrajztudós évtizedek óta Szováta-fürdőn élt, és számos szakcikket írt a Földrajzi Közleményekbe és az Erdészeti Lapokba. Radványi fiatal korában a Magyar Atlétikai Clubban (MAC) atletizált, evezett és – asztaliteniszezett! Állítása szerint a MAC 1901-ben a Margit-szigeten rendezte az első asztalitenisz-háziversenyt, s ő ezen a versenyen elindult, sőt meg is nyerte azt. Ismereteink szerint Radványi Antal az első magyarországi asztalitenisz-verseny győztese. Radványi szerint már 1901-ben pingpongoztak a MAC-ban, ez körülbelül két évvel korábbi, mint az MTK évkönyve szerinti 1903-as adat és egy évvel előbbi az 1902-es állítólagos Shires-féle „bemutatónál.” A MAC szerepe mindenképpen meglepő, de nem mond ellent az 1903-as adatnak sem.

     

    A Műegyetemi Football Club és a Magyar Athletikai Club is alapító tagjai az 1901-ben létrejött Magyar Labdarúgók Szövetségének (MLSZ). Az MFC és a MAC között igen szoros kapcsolat alakult ki. Már az 1900-as évben, egy évvel az MLSZ megalakulása előtt több barátságos mérkőzést vívott a két klub, s zömmel az MFC győzött. A legelső bajnokságban a MAC a II. osztályba, az MFC pedig az I. osztályba kapott besorolást. Az MLSZ úgy rendelkezett, hogy egy játékos egy I. osztályú és egy II. osztályú csapatot erősíthet. A műegyetemisták nagy része pedig a II. osztályú MAC-ban is futballozott!

     

    Az első labdarúgó-bajnokság éve megegyezik a Radványi Antal által említett első asztalitenisz-verseny évével. Ha 1901-ben már pingpongoztak a MAC-ban, akkor nyilván a MAC-ban futballozó műegyetemisták itt ismerkedhettek meg ezzel az új játékkal. A labdarúgás és az asztalitenisz összefüggését jelzi az is, hogy Edward Shires is labdarúgó volt. A MAC labdarúgói pedig pingpongoztak is. Erre bizonyíték az, hogy a MAC már 1903-ban országos versenyt rendezett, s a „hendikepversenyben” Vangel Gyula, a klub később válogatott labdarúgója győzött a szintén labdarúgó MAC-ista Bayer Jenő előtt!

     

    Ezek után már csak az a kérdés, hogy az új labdajátékot ki és mikor ismertette meg a Magyar Athletikai Clubbal?

     

    Az 1901. évben még nem létezett a később oly jelentős sportlap, a Nemzeti Sport. Ugyanebben az évben viszont új sporthetilap indult, a Sportkedvelő. A Sportkedvelő fejléce és a sportági rovatok teljes egészében megegyeztek a későbbi Nemzeti Sporttal. A lap szerkesztői is szinte kivétel nélkül ugyanazok a majdani Nemzeti Sport munkatársaival. A lap felelős szerkesztője Stankovits Szilárd, a vívórovat vezetője Nagy Béla, a lawn-tenisz-rovat vezetője Kertész János, valamennyien a MAC tagjai voltak. A lap első számában a szerkesztők kijelentették, hogy valamennyi sportággal foglalkozni kívánnak, de mindenek előtt az új labdajátékokat karolják fel. A Sportkedvelőt nevezhetjük a Nemzeti Sport rövid életű elődjének, a MAC – kiegészítve a BEAC-os Speidl Zoltánnal – lapalapítási kísérletének. (A MAC később a Nemzeti Sportot hivatalos lapjává nevezte ki!).

     

    A lap valóban minden labdajátékkal foglalkozott: lawn-tenisszel, futballal, de itt jelent meg az első híradás a „gyephockeyról”, a lovaspólóról és a „ping-pongról” is! A pingpongról szóló cikket Kertész János, a Sportkedvelő teniszrovatának vezetője, a MAC teniszosztályának előadója, a Magyar Országos Lawn Tenisz Szövetség későbbi főtitkára írta. Kertész János édesapja, a kor egyik legismertebb sportkereskedője, Kertész Tódor volt. Kertész Tódor már a MAC 1900. évi jelentéseiben pingpong-felszereléseket kínált! A családnak kiterjedt angliai kapcsolatai voltak, Kertész Tódor üzletét a Slazenger, az Ayres és a Wright & Ditson cégek gyártmányainak fő lerakataként hirdette. Kertész János is gyakran járt Angliában, s elsősorban angliai lawn-tenisz-versenyekről tudósította a különböző sportlapokat. Feltehetően a két Kertész egyik angliai útjuk során ismerkedtek meg az új játékkal, s a minden új iránt fogékony Kertész Tódor azonnal beszerezte az új sportághoz szükséges felszereléseket. A játék elterjedtségét bizonyítja, hogy Kertész Tódor már 1900-ban hirdette a pingpongot a MAC éves jelentéseiben, sőt a Sport–Világ 1902. évi számaiban nagy hirdetéseket helyezett el, amelyben pingpong-labdákat, ütőket, asztalokat és hálókat hirdetett a legkülönbözőbb méretben, alakban és árban! A sikeren felbuzdulva 1903-ban Kertész Tódor már az összes angliai sportimitációt árulta. Volt nála asztali futball, asztali krokettjáték, puff hockey, asztali toll-labdajáték stb.

     

    Kertész Jánost később a Nemzeti Sport a sportág úttörőjének tekintette. Az 1901. évben, a Sportkedvelőben megjelent írásában azonban Kertész úgy tudta, hogy Magyarországon a Nemzeti Kaszinóban asztaliteniszeztek először, 1900-ban. A játék „kaszinósportként” terjedt el a Nemzeti Kaszinóban, az Országos Kaszinóban, a Park Klubban, majd másutt is. Kertész szerint egyre több családos háznál hódít ez az új játék, hisz rendkívül mulatságos. A szabályok szinte teljes egészében megegyeznek a lawn-tenisszel, csakhogy szobában játsszák, tetszés szerinti asztallapon, tetszés szerinti ütőkkel.

     

    A MAC volt a legelőkelőbb klub, tagjai bejáratosak voltak valamennyi kaszinóba. Sőt, a MAC ismert vezetői a legtöbb kaszinóban jelentős szerepet játszottak. A Nemzeti Kaszinónak választmányi tagja volt pl. gróf Esterházy Mihály, igazgatósági tagja pedig az a gróf Széchenyi Imre volt, akiről közismert, hogy a lawn-tenisz támogatója, s a 20. század elején vándordíjat ajánlott fel. A Széchenyi Vándordíjért folytatott versenyek a bajnokság mellett az év legjelentősebb teniszeseményei voltak a MAC margitszigeti sporttelepén.

     

    A MAC minden bizonnyal valamelyik kaszinóban találkozott először a játékkal, s valószínű, hogy már 1900-ban a MAC-kaszinóban is ismerték a pingpongot. A Sport–Világ 1902. évi híradásából pedig az is kiderül, hogy a legelső asztaliteniszezők az új játékot biliárdasztalon játszották. Biliárdterme pedig minden kaszinónak volt.

     

    Végül is, hogy hogy került 1900-ba a Nemzeti Kaszinóba a játék, ezt nem lehet már eldönteni. A kaszinók igen szoros kapcsolatot tartottak fenn Angliával. A legrégibb, a legnagyobb múltú Nemzeti Kaszinónak tiszteletbeli tagja volt Albert Edward walesi herceg, a későbbi VII. Edward király is. Valamennyi kaszinóban gyakran fordultak meg előkelő angol főrangok, a kaszinók angol lapokat járattak, és Angliában divatos társasági- és kártyajátékokat játszottak. Ilyenformán nem véletlen, hogy már nagyon korán megismerték a „ping-pongjátékot” is. Azonban a kaszinókban a ping-pong még csak társasági mulatság, vidám szórakozás volt. A játék a MAC-ban formálódott sporttá, hisz a MAC írta ki az első országos versenyt, s a MAC rendezte meg az első háziversenyeket is. Kertész János a sportágat bemutató cikkével, Kertész Tódor üzleti érzékével nagyon hamar elterjesztette ezt a „kedves szoba-sportot.” A kaszinókból a MAC-ba, a MAC-ból a klub labdarúgói révén a József Műegyetemre terjedt a játék, s mire Edward Shires – valószínűleg 1904-ben – Magyarországra érkezett már igen fejlett asztalitenisz-élettel találkozhatott!

     

     

    Ping-pong, pom-pom, whiff-whaff vagy „asztal-tenisz”?

     

     

    Az 1870-es évek tekinthetők a „lawn-tenisz-játék” első virágkorának. Tudjuk, hogy az első wimbledoni teniszbajnokságot 1877-ben rendezték meg, az ezt megelőző években azonban már szerte Angliában kisebb-nagyobb országos versenyeket és bajnokságokat tartottak. Az asztalitenisz-sportág másik, közismert legendája arról szólt, hogy az Angliában rendkívül gyakori eső elől a játékosok kénytelenek voltak otthonukba visszavonulni. A szenvedélyes teniszezők azonban nem akartak lemondani kedves játékukról, ezért az esős napokon különböző, a teniszre emlékeztető játékokkal próbálkoztak. Végül is a padlón két összetolt, hosszú asztal mellett döntöttek. Az új játék számára elég volt két nagy asztal, a két asztalt elválasztó egy nagy háló, továbbá labdák és teniszütők. Ez az egyszerű felszerelés hatalmas előnyt jelentett az „igazi tenisszel” szemben. Asztallal a középosztályok is rendelkeztek, a játékhoz nem volt szükséges egy exkluzív klub tagjának lenni, a játékhoz továbbá nem kellett ápolt drága gyep (lawn) és különleges felszerelés, valamint az asztaliteniszezők az időjárás viszontagságaitól is mentesültek.

     

    Az első szabadalmat „házi asztali tenisz játékra” 1881-ben fogadták el. A játékszabályok megegyeztek a lawn-tenisz-játék szabályaival, azzal a különbséggel, hogy a játékkészlethez ekkor két háló is tartozott. A másik az asztal hosszabb oldalát határolta, így a labda nem tudott oldalt, a játéktéren kirepülni. A ‚pingpong’ szó már 1882-ben megjelenik egy másik asztalitenisz-szabadalom elnevezésében. Mindenféle asztaliteniszcikkek először az Ayres sportáru-kereskedés (tudjuk ezzel a céggel állt kapcsolatban Kertész Tódor!) katalógusában szerepeltek 1884-ben. A sportág első tankönyvét Arnold Parker bankalkalmazott írta szintén az 1880-as években. A könyvből az is valószínűsíthető, hogy Angliában elsősorban a bankalkalmazottak körében hódított az új játék. A különböző ütéseket magyarázó rajzokból az is kiderült, hogy a kifogástalan versenyző szmokingban és nyakkendőben, a hölgy bő szoknyában űzte ezt a kiváló mulatságot, de az sem volt ritka, hogy az előkelő hölgyek bálban vagy ünnepélyes fogadásokon nagyestélyiben pingpongoztak. Az arisztokraták házaikban külön asztalitenisz-helyiséget rendeztek be, a módosabb polgárok viszont az étkezés után a vendégszobában gyűltek össze, ahol türelmesen megvárták, hogy a komornyik az ebédlőasztalt a játékhoz előkészítse.

     

    Az 1890-es évekre Angliában valóságos pingpong-láz tört ki. Korabeli leírásokból tudjuk, hogy ügyvédek (két tárgyalás között), bankalkalmazottak (banki ebédidőben) színészek (két felvonás között!), országgyűlési képviselők (két interpelláció között) és mindenki otthon szabadidejében, a négy fal között pingpongozott és asztaliteniszezett, ill. asztaliteniszezett és pingpongozott. A játék felszerelése közben egyre kicsinyebb lett: kisebb lett az asztal és kisebb lett az ütő. Az első asztalitenisz-ütők még teniszütők voltak, de ahogy csökkent a játéktér úgy „ment össze” az asztal és az ütő is. A jólszituált gentleman bal felső zsebében mindig volt egy monokli, egyik nadrágzsebében egy zsebtükör, másik nadrágzsebében egy pingpongütő! A játékot kezdetben teniszlabdával, később nehézkes gumilabdával, illetve szeszélyes parafalabdával játszották. Az angol Gibb 1891-ben amerikai útja során figyelt fel a celluloidlabdákra. Az USA-ban ekkor ugyanis a pingpong és a biliárd egy sajátos változatát űzték. A pom-pom-játék szabályai szerint a celluloidlabdákat biliárdlyukakba kellett beleütni! A pom-pom megmaradt amerikai sajátosságnak, a celluloidlabda azonban Gibb üzleti érzéke révén nemsokára az asztalitenisz-játékok állandó és nélkülözhetetlen közreműködőjévé vált.

     

    Mint minden hóbortnak, az asztalitenisznek is megvoltak a maga különcei. A pingpongőrület legfanatikusabb képviselőit a 20. század eleji angol köznyelv csak oroszlánoknak (lion) hívta. Az elnevezésre utalt az a két brightoni polgár, aki barátaival 100 fontért egy oroszlánokkal teli ketrecben pingpongozott. A 20. század első évében megköttetett fogadás szerint a két „lion” tizenegy oroszlán előtt vívott barátságos mérkőzést végül is egy cirkuszi aréna oroszlánközönsége előtt. Szerencsére a „nézők” semmi érdeklődést nem tanúsítottak az asztalitenisz-mérkőzés eseményei iránt, az idomított állatok igazi gentleman módjára viselkedtek, bár kétségtelen, hogy néha ásítottak és lustán elterültek. Szintén 1901-ben született meg az az angliai mozgalom, amelyiknek célja a pingpong leküzdése volt. Az újsütetű klub tagjai létrehozták a Ligát az Asztalitenisz Leküzdésére. A mozgalom tagjai szembetűnő jelvényt viseltek „Én nem játszom pingpongot” (I Do Not Play Ping-Pong) és „Én gyűlölöm a pingpongot” (I Hate Ping-Pong) felirattal. A liga tagjainak véleménye szerint az asztalitenisz elnevezésű játékok méltatlanok a most induló 20. századhoz!

     

    Amikor az asztalitenisz-sportág Magyarországra megérkezett a játék Angliában talán a legnépszerűbb mulatság volt. Az évente a Westminster-apátságban (!) megrendezésre kerülő London mestere címért 1900-ban már több mint 300 résztvevő versengett. Egyetlenegy korabeli sporteseménynek sem volt ennyi indulója! A korabeli statisztikák szerint Nagy-Britanniában több mint 100 asztaliteniszklub és több mint 50 pingpongegylet működött. Ezekben az években az asztalitenisz és a pingpong a hagyományos angol labdajátékoknál (pl. futball, rögbi, krikett) is lényegesen népszerűbb!

     

    Asztalitenisz és pingpong. Vajon a két játék mennyiben hasonlított egymásra, és mennyiben tért el a mai asztalitenisz-sportágtól?

     

    Kertész János korábban már említett cikkében a sportág több elnevezését ismerte. Véleménye szerint Angliában ahány asztaltársaság, annyiféleképpen játszotta az új, divatos játékot. A játék ping-pong, szoba-tenisz, asztal-tenisz, ting-tong, whiff-whaff stb. elnevezések alatt ismeretes, s ahány elnevezés, annyiféle játék.

     

    Kertész értesülése szerint a játékot Llewellyn Hutchinson találta fel, ő alapította meg az első „ping-pongklubot”, a Cavendish Clubot is. A játék 1901-ben már olyannyira elterjedt, oly sok elnevezése és szabálya volt, hogy az említett Cavendish Club megpróbálta összefogni az alkalomszerűen pingpongozó asztaltársaságokat. A Cavendish Club a lawn-tenisz szabályoknak csak négy változtatását ismerte el:

     

    „1. Csak egy service van megengedve, ha ez hibás, úgy a stroke elveszett.

     2. Felső ütéssel való adogatás – overhand volley – nincs megengedve.

     3. Levegőből – volley – ütni nem szabad.

     4. Udvarok nem jelöltetnek ki. Az egész játéktér (az asztal) csak két részre osztatik a hálóval.”

     

    Kertész úgy tudta, hogy a Cavendish Club fenti négy pontját egyre több helyen fogadták el hivatkozási alapul. A játék számítása azonban különféle volt: vagy a lawn-teniszjáték szabályai szerint vagy pedig a rakettjáték szabályai szerint történt. A rakettjáték hazánkban teljesen ismeretlen maradt. A lawn-teniszre némiképp emlékeztető sportágban húszig számolták a labdákat. Kertész közlése azért is érdekes, mert arra következtethetünk belőle, hogy a 20. század első éveiben még a pingpongnak nem voltak meg a kialakult, végleges játékszabályai, versenyrendszere, inkább csak „asztaltársasági szórakozásnak” tűnt. Ez azonban olyannyira népszerű volt, hogy a sokféle szabály szerint játszott játékot valahogy egységesíteni kellett. Ezt tette meg a század első évében a Cavendish Club, s ezzel 1901-ben az asztalitenisz a modern sportággá válás útjára lépett. A híradásból az is kiderült, hogy 1901-ben még nem dőlt el véglegesen, hogy az új sportág melyik fejlettebb, nagyobb múltra visszatekintő labdajáték imitációja lesz: a raketté (racquets) vagy a teniszé (lawn-tenisz)?

     

    A sportággá fejlődés következő dátuma 1902. Angliában, ebben az évben – a Sport–Világ – tudósítása szerint – már megalakult a világ legelső asztalitenisz-szövetsége. Sőt, hogy pontosak legyünk, mindjárt két szövetség is létrejött: a Ping-Pong Association és a Table-Tennis Association. A korabeli újságíró nem értette, hogy mi a különbség a két játék között? Annyit azonban elárult, hogy a Table-Tennis Association már „bajnoki” versenyeket is rendezett a Royal Aquariumban, a Ping-Pong Association viszont saját „házi” versenyeit a londoni Queens Hall fedett lawn-teniszpályáin tartotta. A Sport–Világ szerint a table-tennis elnevezés a helyes, mivel a játék tulajdonképpen nem egyéb, mint a lawn-tenisz asztalon játszva. A ping-pong elnevezés viszont a pergamenttel vagy bőrrel bevont ütőknek „dobolás-szerű” hangjától vette eredetét.

     

    A Nemzeti Sport 1903-ban már jóval tájékozottabb. A Magyar Athletikai Club 1903-ban rendezte az első országos versenyt, s a MAC hivatalos lapjában, a Nemzeti Sportban tette közzé a nevezési feltételeket és a játékszabályokat. A Nemzeti Sport szerint is két asztalitenisz-szövetség működött Angliában, a Ping-Pong Association és a Table-Tennis Association. A két szövetség szabályai között jelentős eltérések voltak. A Table-Tennis Association szabályai szerint adogatáskor „a levegőből, anélkül hogy az adogató saját mezejét érintené, kell a labdát az ellenfél mezejére juttatni.” A leírás nagyon hasonlít a mai teniszszervákra. A fenti mondatból arra következtethetünk, hogy a Table-Tennis Association teljes egészében a lawn-tenisz szabályait vette át. A MAC 1903-ban a table-tennis-szabályok szerint rendezte meg az első országos versenyt. A főverseny döntőjét Polgár László (Műegyetemi Football Club) 6:3, 9:7, 6:0-ra nyerte meg klubtársa, Redlich Béla ellen. Az eredményből is kitűnik, hogy a számítás a lawn-tenisz mintájára történt.

     

    A Ping-Pong Association szabályai szerint adogatáskor a labdát előbb az asztalra kell ejteni, s felugráskor kell az ellenfél mezejére ütni. A számítás pedig úgy történik – s erről már a Sport–Világ tudósít – hogy minden játékot húsz labdára játszanak, azaz győztes először az lesz, aki először húsz labdát nyer. A table-tennisnél minden labda után más-más játékos adogat, a pingpongnál az adogatás öt labda után változik. A pingpongnál az nyeri meg a játékot, aki három, húszlabdás játszmát megnyert. Tizenkilenc-tizenkilencnél a játszmát huszonegyig játsszák! Ez a játékleírás a rakett sportág szabályainak leírásával egyezik meg. Érthető, hogy a MAC az első asztalitenisz-versenyt a table-tennis-szabályok szerint rendezte meg. A table-tennis a lawn-tenisz kicsinyített megfelelője, a tagok által jól ismert szabályokon szinte alig kellett változtatni. Míg a rakettjáték Magyarországon ismeretlen maradt, jóllehet Kertész Tódor megpróbálta ezt az angol labdajátékot is elterjeszteni, népszerűvé tenni.

     

    A játék azonban nem a MAC által felkarolt table-tennis-szabályok szerint terjedt el. A mai asztalitenisz inkább a rakettjáték, s nem a tenisz imitációja. További kutatásokat igényel, hogy a két asztalitenisz-játék, illetve a két szövetség mikor és hogyan egyesült. A világ legelső, hivatalos országos bajnokságát 1905-ben Magyarországon, a BEAC vívótermében rendezték meg. A játék már háromjátszmás, egy-egy játszmán belül viszont harminc pontra játszottak! A két angliai szövetség legkorábban 1903-ban egyesült, s az egységes szövetség új szabályokat hozott. A harmincpontos szabály valószínűleg a „teniszezők” és a „rakettezők” közötti kompromisszumot jelenti! 

    Szerző: Kozák Péter

    Műfaj: Tanulmány

    Megjelenés: Illem, sport és divat. „Amazonok” a századfordulón (19–20. század) Bp., Viktória Kiadó, 2004)

    Foglalkozások

    agrárpolitikus (25), agrokémikus (11), állatorvos (74), állattenyésztő (17), antropológus (13), atléta (20), bakteriológus (16), bányamérnök (39), belgyógyász (84), bencés szerzetes (33), bibliográfus (23), biofizikus (12), biokémikus (41), biológus (197), bíró (17), bőrgyógyász (18), botanikus (62), ciszterci szerzetes (17), csillagász (17), diplomata (41), edző (89), egészségpolitikus (10), egyházi író (21), egyháztörténész (10), emlékiratíró (11), endokrinológus (10), énekes (14), entomológus (27), építész (66), építészmérnök (26), építőmérnök (34), erdőmérnök (48), esztéta (34), etnográfus (79), evangélikus lelkész (13), farmakológus (21), feltaláló (31), festő (124), festőművész (121), filmrendező (16), filológus (59), filozófus (80), fizikus (116), fiziológus (15), fogorvos (21), földbirtokos (12), földmérő mérnök (20), folklorista (36), forgatókönyvíró (10), fül-orr-gégész (26), gazdasági mérnök (109), gazdasági vezető (13), gazdaságpolitikus (39), genetikus (13), geofizikus (14), geográfus (55), geológus (71), gépészmérnök (166), grafikus (73), gyermekgyógyász (38), gyógypedagógus (14), gyógyszerész (43), hadtörténész (15), helytörténész (15), hematológus (10), hidrológus (13), honvéd ezredes (11), honvéd tábornok (72), honvédtiszt (25), ifjúsági író (12), immunológus (13), informatikus (12), iparművész (20), író (1007), irodalomtörténész (285), jezsuita szerzetes (11), jogász (333), jogtörténész (18), karnagy (12), kémikus (185), kertész (34), kertészmérnök (22), klasszika-filológus (43), kohómérnök (24), költő (189), könyvtáros (72), közgazdász (190), kritikus (61), kultúrpolitikus (22), labdarúgó (37), levéltáros (91), matematikus (99), mérnök (718), meteorológus (14), mezőgazda (130), mezőgazdasági mérnök (108), mikológus (12), mikrobiológus (26), miniszterelnök (24), műfordító (228),


    © Névpont, 2024. | A címszavakat írta, szerkesztette: Kozák Péter | Kapcsolat: kozakpeter@nevpont.hu, nevpont@kozakpeter.hu