Névpont.hu

Keresés a következőre: Keresnivaló

    Részletes keresés

    Legfrissebb publikációk
    Babics Kálmán, czoborczi
    Belia György
    Danielik János
    Kreybig Lajos, rittersfeldi és madari
    Tüdős Klára

    Nobody Home

    Június 29-e Édesapám Emléknapja. Tíz éve nem tartok Péter-napot:

     

     

    Emlékek Apámról

     

    1. 

     

    Anya péntekenként meggyújtja a gyertyát (este, napnyugtakor, amikor „bejön a szombat“). Szombatonként a „gyertya alatti“ kalácsból reggelizünk: Apa narancslekvárt ken rá, én málna- vagy eperízt. Apa teát iszik vagy angolosan tejjel vagy mézzel. Én kakaózom. Vasárnap Apa készít serpenyős reggelit: három–négy tojásból, kolbásszal, angol szalonnával, hagymával. Hétköznap, délutánonként, Apa megnézi kedvenc sorozatát, általában a Jessicát (azaz Gyilkos sorok, Murder She Wrote). Az epizód után magához veszi a járókeretét. Szép tavaszi napokon, amikor kellemesen süt a nap, Anya kiül a folyosóra, Apa pedig járókeretével körbetotyog a gangon. Anya olvasgat, de közben figyeli, hogy Apa hanyadik körnél jár? Egy emeleten lakom a Szüleimmel: egymás mellett van az Ő Otthonuk és az én lakásom. Apa ahogy rendületlenül, járókeretével sétál, néha hozzám is becsönget:

     

    – Szervusz Fiam, Péterke! Én a Szomszéd vagyok!

     

    Apa maga előtt tartja a kis járókeretét, benéz az ajtón, huncutul mosolygó zöldesszürke szemével körbetekint a küszöbön túl. Kicsit beszélgetünk, majd tovább körözget. Sohasem jön be…

     

     

    Jó beteg volt: szelíd, halk szavú, türelmes. Betegtársaival szemben végtelenül udvarias, előzékeny és érdeklődő. Az orvosokat, ápolókat nem ugráltatta, feleslegesnek tűnő kérésekkel nem zaklatta: legfeljebb néha kicsit megigazíttatta párnáját a feje alatt. Szerencséje is volt. Az Amerikai úti Szeretetkórházban, az ablak mellett lévő ágy jutott neki. Utolsó néhány napján még kinézhetett a kórház kertjébe: látta a fákat, madarakat. Éber volt és figyelmes. Igyekezett minél több információt befogadni a külvilágból. Neki ekkor már csak ennyi maradt: a kórházi ágya az állítható fejrésszel, az ágynemű, a kisszekrény a mindennapos kórházi lét kellékeivel és az ablakon át Őt így elérő külvilág.

     

     

    Az Intenzív Osztályon már csak három napot élt: ruhátlanul, de pelenkában, gépekre kötve feküdt. A mindennapos élet kellékei már egy műanyag lavórban is elfértek. Vasárnap láttam utoljára. Az arcán végtelen szomorúság és kétségbeesés volt, Ő talán már sejtette, hogy szervezete lassan befejezi az évek óta tartó lebontó munkáját. Szemén – utólag – látni véltem a félelmet az Ismeretlentől, amelyet élő ember nem ismerhet meg.

     

    A halála napjáig jó beteg maradt, halk szavú, türelmes. Segített az ápolóknak, amikor lemosták, segített akkor, amikor beöntést kapott. Kedvesen, barátságosan beszélt velünk, a hozzátartozóival. Tényleg, nemsokára hazajön, Otthon lesz újra, szeretett könyvei, bélyegei közelében. Másnap úgy halt meg, hogy nem tudtunk elköszönni Tőle.

     

    Most már Otthon van: ami Belőle megmaradt az egy urnában lakik, kedves könyvszekrénye tetején.

     

    2.  

     

    Minden emléket kétszer élünk meg. Egyszer igazából, de süketen és vakon. Aztán újra, hosszabb-rövidebb idő után. Előbb elkészül a vakkép, amelyen még alig tudható, hogy mit is rejt magában az emlék? Csak később hívjuk elő. A könny a szem felszínét körbefogó filmszerű folyadék. Amikor előhívjuk emlékezetünk könny-filmjét, akkor látjuk csak valójában mit is rejt a fényképezőgép? Fájdalmasan szép filmeket látunk: a kibomló gyermekkort, elveszített Szüleinket, egy-egy tárgyat, amely csak nekünk jelent valamit.

     

    Apa szürke rövidnadrágja és kék pizsamakabátja (zsebében a mobiltelefon, állandóan várta, hogy hívja Őt valaki, persze csak Anya volt az, de Ő mindig).

     

    Apa naplói a kesze-kusza bejegyzéseivel (persze csak apró, tőmondatok: „Éjjel elestem“. „Megjelent Péter könyve, a Csízió!“. „Jön a nyugdíj“. „Jön a kéményseprő.“). Az utolsó bejegyzése: „Kórházban vagyok.“

     

    Együtt reggelizünk, kalácsot eszünk. – Péterke, miért nem kóstolod meg a narancsdzsemet? – Mert nem szeretem Apukám. Nem édes, és televan narancshéjjal! Persze ez a párbeszéd minden héten hasonlóképpen játszódik le, ez már hozzátartozik a hétvége rituáléjához.

     

    Ott ül a szekretere előtt, mint a bélyeggyűjtő kör vezetője, pontos és udvarias leveleket fogalmaz. „Kedves B. A.! Sok szép bélyeg, blokk, elsőnapi boríték vár átvételre… “ Aztán elküldi a levéllel együtt a részletes elszámolást, az általa, a Kör számára megvett újdonságokról. Persze senkisem válaszolt, a bélyegek nagy részét senkisem vette át…

     

    A szobája most is ugyanúgy van, mint ahogy azt az utolsó, otthon töltött napján (június 16. kedd) hagyta. Ágya melletti szekrénykéjén szép sorrendben a megfejtésre váró, de már be nem fejezhetett rejtvények: skandináv keresztrejtvény (azaz poénvadászat), szudokú (azaz számkeresztrejtvény) és egy egész toll- és ceruza-hadsereg. Egy egészen pici ceruza, az volt a kiskedvenc. Élete végéig használta, mindig hegyezte, most már olyan kicsike lett, mint a kisujja (viszont mindkét végén hadra fogható).

     

    Az utolsó könyv, amit olvasott, de nem ért a végére (Robert Capa visszaemlékezése). Az utolsó hónapokban sokat olvasott: érezte talán, hogy közeledik a Visszavonhatatlan, talán ezért igyekezett még minél több írást magába fogadni.

     

    Négy (három kicsi és egy nagyobb) nagyító, olvasáshoz és bélyeggyűjtéshez szükséges kellékek. Úgy vette észre, hogy romlik a szeme, az apróbb betűs írásokat már csak nagyítókon követte nyomon. Az élénkzöld gyógyszeres doboza (reggel-, délben-, este-rekeszekkel, jelezve, hogy az utolsó, reggeli adagot, az utolsó otthoni napon, még bevette…).

     

     

    Édesapám 1934. május 13-án vasárnap született.

     

    Elhunyt 2009. június 29-én, hétfőn, Péter és Pál napján.

     

    Tíz éve nem tartok névnapot…

     

    Szerző: Kozák Péter

    Műfaj: Emlék

    Megjelenés: nevpont.hu 2019

    Foglalkozások

    agrárpolitikus (25), agrokémikus (11), állatorvos (74), állattenyésztő (17), antropológus (13), atléta (20), bakteriológus (16), bányamérnök (39), belgyógyász (84), bencés szerzetes (33), bibliográfus (23), biofizikus (12), biokémikus (41), biológus (197), bíró (17), bőrgyógyász (18), botanikus (62), ciszterci szerzetes (17), csillagász (17), diplomata (41), edző (89), egészségpolitikus (10), egyházi író (21), egyháztörténész (10), emlékiratíró (11), endokrinológus (10), énekes (14), entomológus (27), építész (66), építészmérnök (26), építőmérnök (34), erdőmérnök (48), esztéta (34), etnográfus (79), evangélikus lelkész (13), farmakológus (21), feltaláló (31), festő (124), festőművész (121), filmrendező (16), filológus (59), filozófus (80), fizikus (116), fiziológus (15), fogorvos (21), földbirtokos (12), földmérő mérnök (20), folklorista (36), forgatókönyvíró (10), fül-orr-gégész (26), gazdasági mérnök (109), gazdasági vezető (13), gazdaságpolitikus (39), genetikus (13), geofizikus (14), geográfus (55), geológus (71), gépészmérnök (166), grafikus (73), gyermekgyógyász (38), gyógypedagógus (14), gyógyszerész (43), hadtörténész (15), helytörténész (15), hematológus (10), hidrológus (13), honvéd ezredes (11), honvéd tábornok (72), honvédtiszt (25), ifjúsági író (12), immunológus (13), informatikus (12), iparművész (20), író (1007), irodalomtörténész (285), jezsuita szerzetes (11), jogász (333), jogtörténész (18), karnagy (12), kémikus (185), kertész (34), kertészmérnök (22), klasszika-filológus (43), kohómérnök (24), költő (189), könyvtáros (72), közgazdász (190), kritikus (61), kultúrpolitikus (22), labdarúgó (37), levéltáros (91), matematikus (99), mérnök (718), meteorológus (14), mezőgazda (130), mezőgazdasági mérnök (108), mikológus (12), mikrobiológus (26), miniszterelnök (24), műfordító (228),


    © Névpont, 2024. | A címszavakat írta, szerkesztette: Kozák Péter | Kapcsolat: kozakpeter@nevpont.hu, nevpont@kozakpeter.hu