Névpont.hu

Keresés a következőre: Keresnivaló

    Részletes keresés

    Legfrissebb publikációk
    Daróczy Judit
    Daróczy Zoltán
    Halász Ottó
    Kállay Ferenc
    Redlich Béla

    Karácsonyi László

    vegyészmérnök


    Született: 1900. szeptember 5. Budapest
    Meghalt: 1985. április 6. Budapest

    Iskola

    A József Műegyetemen vegyészmérnöki okl. (1923), műszaki doktori okl. szerzett (1928), a kémiai tudományok kandidátusa (1958). 

    Életút

    A József Műegyetem, ill. a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (JNMGE) Élelmiszer-kémiai Tanszékén Vuk Mihály tanársegéde (1923–1925), egy. adjunktusa (1925–1936); közben az USA-ban Jeremiah Smith-ösztöndíjas (1929–1930). Az Országos Gabona- és Lisztkísérleti Intézet (OGLI, 1936–1939), a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszer-ipari és táplálkozási szakértője (1939–1942). A Keszthelyi Mezőgazdasági Akadémián, ill. a Mezőgazdasági Főiskolán a mezőgazdasági kémiai ipar ny. rk., majd ny. r. tanára (1942–1948), az Agrártudományi Egyetem (ATE) Mosonmagyaróvári Osztálya ny. r. tanára (1948–1949), c. egy. tanára (1950-től). Az OGLI, ill. a Malomipari Kutató Intézet osztályvezetője (1950–1959), az Országos Szabványügyi Hivatal (OSZH) főelőadója, főmérnöke (1959–1967). 



    Élelmiszer-kémiával foglalkozott, elsősorban a magyarországi sütő- és tésztaipari készítmények minőségvizsgálata és szabványosítása terén ért el jelentős eredményeket. Tudományos pályafutásának kezdetén a kenyér és más pékipari termékek fizikai állapotát, szénhidrát- és fehérjetartalom-változásának körülményeit vizsgálta. Amerikai tanulmányútja idején megismerkedett a helyi élelmiszer- és malomipari újdonságokkal, a mesterséges tápszerekkel és a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérfajtákkal. Több népszerű írásban és ismertető könyvben, füzetben egyéb szakmai anyagban elsők között hirdette az újfajta kenyerek és finompékáruk fogyasztásán alapuló korszerű és egészséges táplálkozás előnyeit. Új módszert dolgozott ki gabonaőrlemények kiőrlési fokának gyors meghatározására. Számos népszerű szakkönyv és technikumi tankönyv szerzője és szerkesztője. 

    Főbb művei

    F. m.: A kenyér elöregedése. Egy. doktori értek. is. (Bp., 1928)
    Staling and Hydrogen-Ion Concentration. (Cereal Chemistry, 1928)
    Az aciditás változása a kenyér eltartása közben. (Magyar Chemiai Folyóirat, 1929)
    A Quick Viscosimetric Method for Measuring the Staleness of Bread. (Cereal Chemistry, 1929)
    A kenyér elöregedése a szénhidrátok és a fehérjék szempontjából. (Mezőgazdasági Kutatás, 1929)
    Relation of Overgrinding of Flour upon the Keeping Quality of Bread. Bailey, C. H.-val. (Cereal Chemistry, 1930)
    A kenyér viselkedése egyes illanó anyagok hatására. (Mezőgazdasági Kutatás, 1930)
    Újabb módszer a kenyér duzzadási képességének mérésére. (Magyar Chemiai Folyóirat, 1930)
    Amerikai malomipara. 1–2. (Molnárok Lapja, 1931 és külön: Bp., 1931)
    The Canning Industry in Hungary. (The Canning Trade, 1931)
    A liszt túlőrlésének befolyása a tészta kelésére és a kenyér eltarthatóságára. (Mezőgazdasági Kutatás, 1931)
    Az amerikai ember ésszerű táplálkozásáról. (Magyar Élelmiszer Újság, 1931. dec. 24.)
    Amerika sütőipara. (Sütőipari szakkönyvtár. Bp., 1932)
    Lisztek vizsgálata szűrt ultraibolyafényben. (Mezőgazdasági Kutatás, 1932)
    A mesterséges tápszerekről és a pasztillákkal való táplálkozásról. (Magyar Élelmiszer Újság, 1932. márc. 28.)
    A világhírű chicagói vágóhidakról. (Magyar Élelmiszer Újság, 1932. ápr. 15.)
    Árpaliszt kimutatása búza- és rozsliszt mellett az E. Unna-féle festési módszer segítségével. (Kísérletügyi Közlemények, 1936)
    A kanadai gabonaminősítő- és tárházrendszer alapvonalai. (Kísérletügyi Közlemények, 1937)
    Gabonaőrlemények kiőrlési fokának gyors meghatározása. (Agrártudományi Szemle, 1947)
    A gépi megmunkálás hatása a makaróni készítmények szerkezetének kialakulására. (Élelmezési Ipar, 1951)
    Gabonaőrlemények tárolhatóságának megjavítása összesajtolás – brikettezés – révén. (Az OGLI Évkönyve, 1951/52)
    Sütőipar. Tésztaipar. (Élelmezési ipar. II. Egy. tankönyv. Bp., 1952)
    A búzafajtának és az őrlemény szemcsenagyságának szerepe a tésztakészítmények gyártásában. (Élelmezési Ipar, 1953)
    A csillagfürt mint tésztaipari nyersanyag. (Sütő- és Tésztaipar, 1954)
    A sütő- és tésztaipari szabványosítás jelenlegi állása. – Tésztakészítmények infravörös szárítása. Hargittay Emillel. – A szakmai könyvkiadás tíz éve. Schneller Margittal. (Sütő- és Tésztaipar, 1955)
    Tésztakészítmények minősége és új minősítése, különös figyelemmel az értékelés mechanikai módszereire. Kand. értek. (Bp., 1956)
    A liszt sütőipari értéke és minősítése. (A sütőipari szakmai továbbképző tanfolyam előadásai. 3. Bp., 1956)
    A liszt édesipari értékelése. (Édesipar, 1956)
    Egyszerű és gyors módszer a búza- és a lisztminősítésére. – Érzékszervi értékelés a sütőiparban. Schneller Margittal. (Sütő- és Tésztaipar, 1956)
    Búzaminősítés 4 gramm lisztből. Zeleny búza- és lisztminősítő módszerének kritikai vizsgálata. (Növénytermelés, 1956)
    Egyszerű és gyors módszer a búza és a liszt minősítésére. – Érzékszervi értékelés a sütőiparban. Schneller Margittal. (Sütő- és Tésztaipar, 1956)
    A liszt sütőipari értéke és minősítése. (Bp., 1956 és A sütőipari szakmai továbbképző tanfolyam előadásai. III. Bp., 1956)
    A liszt édesipari értékelése. (Édesipar, 1956)
    Gabona-, liszt-, sütő- és tésztaipari vizsgálati módszerek. Szerk. (Bp., 1970). 

    Irodalom

    Irod.: Halálhír. (Népszabadság, 1985. máj. 9.–Magyar Nemzet, 1985. máj. 10.)

    Megjegyzések

    Valamennyi lexikon téves halálozási adata: 1985. júl. 10. Gyászjelentése és a halálozási híre szerint ápr. 6-án hunyt el!

    Szerző: Kozák Péter
    Műfaj: Pályakép
    Megjelenés: nevpont.hu, 2013

    Foglalkozások

    agrárpolitikus (25), agrokémikus (11), állatorvos (74), állattenyésztő (17), antropológus (13), atléta (22), bakteriológus (16), bányamérnök (39), belgyógyász (84), bencés szerzetes (33), bibliográfus (23), biofizikus (12), biokémikus (41), biológus (197), birkózó (10), bíró (17), bőrgyógyász (20), botanikus (62), ciszterci szerzetes (17), csillagász (17), diplomata (41), edző (91), egészségpolitikus (10), egyházi író (21), egyháztörténész (10), emlékiratíró (11), endokrinológus (10), énekes (14), entomológus (27), építész (66), építészmérnök (26), építőmérnök (34), erdőmérnök (48), esztéta (34), etnográfus (79), evangélikus lelkész (13), farmakológus (21), feltaláló (31), festő (124), festőművész (121), filmrendező (16), filológus (59), filozófus (80), fizikus (117), fiziológus (15), fogorvos (21), földbirtokos (12), földmérő mérnök (20), folklorista (36), forgatókönyvíró (10), fül-orr-gégész (26), gazdasági mérnök (110), gazdasági vezető (13), gazdaságpolitikus (39), genetikus (14), geofizikus (14), geográfus (55), geológus (71), gépészmérnök (166), grafikus (73), gyermekgyógyász (38), gyógypedagógus (14), gyógyszerész (43), hadtörténész (15), helytörténész (15), hematológus (10), hidrológus (13), honvéd ezredes (11), honvéd tábornok (72), honvédtiszt (25), ifjúsági író (12), immunológus (14), informatikus (12), iparművész (20), író (1007), irodalomtörténész (285), jezsuita szerzetes (11), jogász (334), jogtörténész (18), karnagy (12), kémikus (185), kertész (34), kertészmérnök (22), klasszika-filológus (43), kohómérnök (24), költő (189), könyvtáros (72), közgazdász (190), kritikus (61), kultúrpolitikus (22), labdarúgó (40), levéltáros (91), matematikus (100), mérnök (720), meteorológus (14), mezőgazda (131), mezőgazdasági mérnök (109), mikológus (12), mikrobiológus (26), miniszterelnök (24),


    © Névpont, 2024. | A címszavakat írta, szerkesztette: Kozák Péter | Kapcsolat: kozakpeter@nevpont.hu, nevpont@kozakpeter.hu