Névpont.hu

Keresés a következőre: Keresnivaló

    Részletes keresés

    Legfrissebb publikációk
    Babics Kálmán, czoborczi
    Belia György
    Danielik János
    Kreybig Lajos, rittersfeldi és madari
    Tüdős Klára

    Papp László

    Először

     

    Az olimpiák történetének első háromszoros ökölvívó olimpiai bajnoka az 1948-as évet egy pontozásos győzelemmel és négy kiütéssel (K. O.) kezdte. Különösen az olaszországi túra volt emlékezetes, ahol mindhárom olasz ellenfelét legyőzte. A Fontana elleni mérkőzés különösen emlékezetes volt. A nagyerejű olasz vetélytárs többször is megroggyant, ám a házigazda pontozók döntetlent hoztak ki. Ekkor a magyar vezetők bevonultak az öltözőbe, és addig nem voltak hajlandóak folytatni a tornát, amíg jegyzőkönyvet nem vettek fel, és ki nem hirdették Papp győzelmét.

     

    A II. világháború utáni első nyári olimpiai játékoknak London lett a házigazdája, amely már 1908-ban rendezett olimpiát. 1908-ban még valamennyi súlycsoportban brit győzött, 1948-ban egyikben sem, jóllehet a hazaiak nagyon bíztak a középsúlyú John Wrightban.

     

    Papp első három ellenfelét, a finn Valle Reskót, a luxemburgi Weltert és a belga Cavignacot is kiütötte. A döntőbe jutásért „régi ismerősével”, az olasz Fontanával kellett megküzdenie, a házigazdák – talán tudatos – bakija miatt, a Cavignac elleni mérkőzés estéjén. Ráadásul Fontana edzője a magyar származású Steve Klaus volt, aki jól ismerte a magyar ökölvívókat. A fáradt Papp ezek ellenére, visszafogott teljesítménnyel, pontozással, de hozta a meccset.

     

    1948. aug. 13.: a döntő napja. Az apró Papp Laci mindent beleadva, horogütésekkel, sorozásokkal támadta a több mint két méter magas Wrightot, aki keményen állta a rohamokat. A magyar fiú a saját maga diktálta iramtól elfáradt, gondolta kész, itt a vég, csak üti-üti ezt a hórihorgas angolt, az meg mosolyog, és jön előre. Sőt a harmadik menetben már néhányszor Pappot is eltalálta, aki végül mégiscsak tudta fokozni a tempót. A meccs végén mindkét ökölvívó nagy tapsot kapott, a pontozók pedig reálisan, Pappot hozták ki győztesnek. Másnap az angol lapok azt írták: A British Museum vegye meg John Wright állkapcsát, és állítsa ki, mint a világ nyolcadik csodáját, hiszen a bombázó magyar ütéseit is kibírta.

     

     

     

    Másodszor

     

     

    Míg Londonban négy európai, 1952-ben Helsinkiben négy tengerentúli rivális állta az útját Papp Lacinak. Az első, az amerikai Spider Webb már profi szerződéssel érkezett Helsinkibe. Papp a mérkőzés elején nyújtotta a kezét, de Webb rögtön ütött, majd ment és ment előre. A két ökölvívó összeakaszkodott, Webb rálépett Papp lábára, aki elesett. Ez volt azon ritka esetek egyike, amikor Papp Lacit a ringben a padlón lehetett látni. A rendkívül dühös Papp felkelt, s kisvártatva ballal ütött egy hatalmasat. Akkorát, hogy a nézőtéren is hallani lehetett, ahogy Webb álla megreccsent. A későbbi profi világranglista 2. helyezettje elterült, s egy ideig nem tudott feltápászkodni.

     

    A kanadai Chase-t Papp a második menet elején ütötte ki, egyetlen európai ellenfelét, a bolgár Szpaszovot pontozással győzte le. Az argentin Eladio Herrera is végig bírta a három menetet, azonban kétszer is padlóra került. Talán jobban járt volna, ha Papp kiüti, ekkora verést életében nem kapott.

     

    A döntőben aug. 2-án a dél-afrikai Theunis van Schalkwyk következett. A harcos és bátor búr két menetig viszonylag jól tartotta magát. A harmadikban azonban a szokásos jobbhorog-balhorog sorozatával Papp háromszor is leütötte ellenfelét, s bár a dél-afrikai lábon kihúzta, vitán felül állt a magyar fiú megérdemelt második olimpiai bajnoki címe.

     

     

    Harmadszor

     

     

    Papp Lászlónak utolsó olimpiáján, 1956-ban csak három ellenfél jutott. De milyen három! A nyitó meccsen az argentin Saenz. Dél-amerikai bajnok, profi-jelölt bunyós, aki máris hivatásos versenyzőket megszégyenítően nyilatkozott. Négy éve Papp alaposan elintézte Herrerát, most megfizetek érte! A kötelek között már nem menedzselte ilyen jól magát: csak védekezett és többször megroggyant. Szerencséje volt, hogy a harmadik menetben leléptették, mert felszakadt a szemöldöke.

     

    A második kihívó, a lengyel Zbigniew Pietrzykowski is hihetetlen önbizalommal várta Pappot, ám neki lényegesen nagyobb alapja volt erre, mint az argentinnak. Ő ugyanis már győzte le a magyar klasszist, utoljára épp az olimpia előtt megrendezett nemzetközi versenyen. Pietrzykowski azonban nem tudta, hogy azon a meccsen Papp betegen versenyzett, azért volt kénytelen idő előtt feladni a küzdelmet. Az egészséges Papp ezúttal „szimplán agyonverte” a lengyelt, aki örülhetett, hogy megúszta a kiütést.

     

    A döntőben a Puerto Ricó-i José Torres várta a magyar bajnokot. Valószínűleg Papp egész sportpályafutásának legerősebb vetélytársa, aki még sohasem szenvedett vereséget. Tíz évvel volt fiatalabb, bátran és pontosan ütött távolról, erős volt a belharcban, tökéletesen védekezett. Többször eltalálta Pappot, aki meglepődött ugyan, de a második menetben az egy pillanatra óvatlanná vált Puerto Ricó-it gyomron vágta. Talán ez döntött el mindent. Torres nem roggyant meg, de bizonytalanná vált, és megingott. A mérkőzés után elmondta, hogy életében nem kapott, sőt még nem is látott ekkora erejű ütést.

     

     

    Senki többet…

     

     

    Papp László Melbourne-ben sporttörténelmet írt, harmadszor is olimpiai bajnok lett. Amatőr világbajnokság még nem volt, profi világbajnok (ellentétben Torresszel) Papp viszont nem lehetett. De ez már egy másik történet… 

    Szerző: Kozák Péter

    Műfaj: Esszé

    Megjelenés: nevpont.hu 2016

    Foglalkozások

    agrárpolitikus (25), agrokémikus (11), állatorvos (74), állattenyésztő (17), antropológus (13), atléta (20), bakteriológus (16), bányamérnök (39), belgyógyász (84), bencés szerzetes (33), bibliográfus (23), biofizikus (12), biokémikus (41), biológus (197), bíró (17), bőrgyógyász (18), botanikus (62), ciszterci szerzetes (17), csillagász (17), diplomata (41), edző (89), egészségpolitikus (10), egyházi író (21), egyháztörténész (10), emlékiratíró (11), endokrinológus (10), énekes (14), entomológus (27), építész (66), építészmérnök (26), építőmérnök (34), erdőmérnök (48), esztéta (34), etnográfus (79), evangélikus lelkész (13), farmakológus (21), feltaláló (31), festő (124), festőművész (121), filmrendező (16), filológus (59), filozófus (80), fizikus (116), fiziológus (15), fogorvos (21), földbirtokos (12), földmérő mérnök (20), folklorista (36), forgatókönyvíró (10), fül-orr-gégész (26), gazdasági mérnök (109), gazdasági vezető (13), gazdaságpolitikus (39), genetikus (13), geofizikus (14), geográfus (55), geológus (71), gépészmérnök (166), grafikus (73), gyermekgyógyász (38), gyógypedagógus (14), gyógyszerész (43), hadtörténész (15), helytörténész (15), hematológus (10), hidrológus (13), honvéd ezredes (11), honvéd tábornok (72), honvédtiszt (25), ifjúsági író (12), immunológus (13), informatikus (12), iparművész (20), író (1007), irodalomtörténész (285), jezsuita szerzetes (11), jogász (333), jogtörténész (18), karnagy (12), kémikus (185), kertész (34), kertészmérnök (22), klasszika-filológus (43), kohómérnök (24), költő (189), könyvtáros (72), közgazdász (190), kritikus (61), kultúrpolitikus (22), labdarúgó (37), levéltáros (91), matematikus (99), mérnök (718), meteorológus (14), mezőgazda (130), mezőgazdasági mérnök (108), mikológus (12), mikrobiológus (26), miniszterelnök (24), műfordító (228),


    © Névpont, 2024. | A címszavakat írta, szerkesztette: Kozák Péter | Kapcsolat: kozakpeter@nevpont.hu, nevpont@kozakpeter.hu