Névpont.hu

Keresés a következőre: Keresnivaló

    Részletes keresés

    Legfrissebb publikációk
    Babics Kálmán, czoborczi
    Belia György
    Danielik János
    Kreybig Lajos, rittersfeldi és madari
    Tüdős Klára

    Vas Károly

    kémikus


    Született: 1919. augusztus 20. Magyaróvár, Moson vármegye
    Meghalt: 1981. november 22. Budapest

    Család

    Apja Vas Károly, mikrobiológus, a magyaróvári Tejkísérleti Állomás ig.-ja.

    Iskola

    Az MTA tagja (l.: 1964. ápr. 24.).

    Életút

    A József Nádor Műsz. és Gazdaságtud. Egyetemen vegyészmérnöki okl. (1941), műsz. doktori okl. szerzett (1944), a kémiai tudományok kandidátusa (addigi tevékenységéért, 1952), doktora (1956), az MTA tagja (l.: 1964. ápr. 24.). - A József Nádor Műsz. és Gazdaságtud. Egyetem Vegyészmérnöki Kar Élelmiszerkémia Tanszék tanársegéde (1941-1950), egyúttal az Orsz. Mg.-i Ip. Kísérleti Int. segédvegyésze (1944-1947). A Hús- és Hűtőip. Kut. Int., 1950-től Konzerv-, Hús- és Hűtőip. Kut. Int. Mikrobiológiai Oszt. vezetője (1948-1959), a Kertészeti és Szőlészeti Főisk., ill. a Kertészeti Egyetem Élelmiszerip. Technológiai és Mikrobiológiai Tanszék tanszékvezető egy. tanára (1959. nov. 4.-1981). A stockholmi Biokémiai Int., a New Jersey-i Seabrook Farm és a University of Chicago vendégkutatója, majd a Cambridge-i Egyetem m. áll. ösztöndíjasa (1947-1948).Élelmiszer-kémiával, élelmiszer-mikrobiológiával, elsősorban az élelmiszerek tartósításának kérdéseivel, ill. az élelmiszerek romlását előidéző enzimatikus és mikrobiológiai folyamatok (pl.: zsírok avasodása, tej hőkezelés utáni barnulása stb.) vizsgálatával fogl. Alapvetően új eredményeket ért el a tej tartósítása, az élelmiszerek szöveti enzimes elváltozásainak feltárása, ill. a gyógyászati szempontból nagy jelentőségű glükonsavnak penésztörzsekkel történő fermentációs előállítása terén. Mo.-on az elsők között alkalmazta az élelmiszerek sugárzásos tartósítási eljárását.

    Főbb művei

    F. m.: A tej konzerválásáról. Budapest,1944; A tartósított tej formaldehid-tartalmának csökkentése. Magyar Kémiai Folyóirat 1945; The Equilibrium between Glucose and Sulphurous Acid. Journal of the Society of Chemical Industry 1949; The Effect of Age ofCulture on the Glucose Fermenting Ability of Yeast Strains. Acta Chimica 1951; Tartósító- és húsipari mikrobiológia. Budapest,1952; Über die Haltbarkeit der mit Ionenaustauschern behandelten Fruchsäfte. Acta Chimica 1953; A szalámi mikroflórája. ÉÉlelmezési Ipar 1954; Kinetic Studies of the Factors Influencing Microbial Growth. Acta Microbiologica 1955; Vizsgálatok az élelmiszerek romlását okozó mikroorganizmusok elleni védekezés kémiai és fizikai módszerei körébõl. Budapest,1955; A tartósítóipar néhány mikrobiológiai problémája. Konzerv- és Paprikaipar 1960; Az élelmikszeripari mikrobiológia néhány általános problémája. Budapest,1962; Válogatott fejezetek az élelmiszeripari mikrobiológiából. Budapest,1963; Biológia. III. A mikroorganizmusok életfeltételei. Budapest,1963; Biológia. IV. A nyersanyagok és a készítmények mikroflórája. Budapest,1964; Az atomenergiának a magyar élelmiszergazdaságban történõ felhasználásával kapcsolatos kutatások. Izotóptechnika 1971; Effect ofIonising Radiations on Some Organoleptic Characteristics of Edible Mushroom. Acta Alimentaria h.n.,1974; Effect of Ionising Radiations on Postharvest Ripening Processes of Cultured Mushrooms. Acta Alimentaria 1974; Effect of Ionising Radiations on thhe Shelf-Lirfe of Tomatoes as a Function of Their Ripeness. Acta Alimentaria h.n.,1974;

    Irodalom

    Irod.: Beck Mihály:V. K. Magyar Tudomány 1982; V. K. Élelmezési Ipar 1982; Holló János:V. K. Kémiai Közlemények h.n.,1982;

    Szerző: Kozák Péter
    Műfaj: Pályakép
    Megjelenés: nevpont.hu, 2013

    Foglalkozások

    agrárpolitikus (25), agrokémikus (11), állatorvos (74), állattenyésztő (17), antropológus (13), atléta (20), bakteriológus (16), bányamérnök (39), belgyógyász (84), bencés szerzetes (33), bibliográfus (23), biofizikus (12), biokémikus (41), biológus (197), bíró (17), bőrgyógyász (18), botanikus (62), ciszterci szerzetes (17), csillagász (17), diplomata (41), edző (89), egészségpolitikus (10), egyházi író (21), egyháztörténész (10), emlékiratíró (11), endokrinológus (10), énekes (14), entomológus (27), építész (66), építészmérnök (26), építőmérnök (34), erdőmérnök (48), esztéta (34), etnográfus (79), evangélikus lelkész (13), farmakológus (21), feltaláló (31), festő (124), festőművész (121), filmrendező (16), filológus (59), filozófus (80), fizikus (116), fiziológus (15), fogorvos (21), földbirtokos (12), földmérő mérnök (20), folklorista (36), forgatókönyvíró (10), fül-orr-gégész (26), gazdasági mérnök (109), gazdasági vezető (13), gazdaságpolitikus (39), genetikus (13), geofizikus (14), geográfus (55), geológus (71), gépészmérnök (166), grafikus (73), gyermekgyógyász (38), gyógypedagógus (14), gyógyszerész (43), hadtörténész (15), helytörténész (15), hematológus (10), hidrológus (13), honvéd ezredes (11), honvéd tábornok (72), honvédtiszt (25), ifjúsági író (12), immunológus (13), informatikus (12), iparművész (20), író (1007), irodalomtörténész (285), jezsuita szerzetes (11), jogász (333), jogtörténész (18), karnagy (12), kémikus (185), kertész (34), kertészmérnök (22), klasszika-filológus (43), kohómérnök (24), költő (189), könyvtáros (72), közgazdász (190), kritikus (61), kultúrpolitikus (22), labdarúgó (37), levéltáros (91), matematikus (99), mérnök (718), meteorológus (14), mezőgazda (130), mezőgazdasági mérnök (108), mikológus (12), mikrobiológus (26), miniszterelnök (24), műfordító (228),


    © Névpont, 2024. | A címszavakat írta, szerkesztette: Kozák Péter | Kapcsolat: kozakpeter@nevpont.hu, nevpont@kozakpeter.hu