Vas Károly
kémikus
Született: 1919. augusztus 20. Magyaróvár, Moson vármegye
Meghalt: 1981. november 22. Budapest
Család
Apja Vas Károly, mikrobiológus, a magyaróvári Tejkísérleti Állomás ig.-ja.
Iskola
Az MTA tagja (l.: 1964. ápr. 24.).
Életút
A József Nádor Műsz. és Gazdaságtud. Egyetemen vegyészmérnöki okl. (1941), műsz. doktori okl. szerzett (1944), a kémiai tudományok kandidátusa (addigi tevékenységéért, 1952), doktora (1956), az MTA tagja (l.: 1964. ápr. 24.). - A József Nádor Műsz. és Gazdaságtud. Egyetem Vegyészmérnöki Kar Élelmiszerkémia Tanszék tanársegéde (1941-1950), egyúttal az Orsz. Mg.-i Ip. Kísérleti Int. segédvegyésze (1944-1947). A Hús- és Hűtőip. Kut. Int., 1950-től Konzerv-, Hús- és Hűtőip. Kut. Int. Mikrobiológiai Oszt. vezetője (1948-1959), a Kertészeti és Szőlészeti Főisk., ill. a Kertészeti Egyetem Élelmiszerip. Technológiai és Mikrobiológiai Tanszék tanszékvezető egy. tanára (1959. nov. 4.-1981). A stockholmi Biokémiai Int., a New Jersey-i Seabrook Farm és a University of Chicago vendégkutatója, majd a Cambridge-i Egyetem m. áll. ösztöndíjasa (1947-1948).Élelmiszer-kémiával, élelmiszer-mikrobiológiával, elsősorban az élelmiszerek tartósításának kérdéseivel, ill. az élelmiszerek romlását előidéző enzimatikus és mikrobiológiai folyamatok (pl.: zsírok avasodása, tej hőkezelés utáni barnulása stb.) vizsgálatával fogl. Alapvetően új eredményeket ért el a tej tartósítása, az élelmiszerek szöveti enzimes elváltozásainak feltárása, ill. a gyógyászati szempontból nagy jelentőségű glükonsavnak penésztörzsekkel történő fermentációs előállítása terén. Mo.-on az elsők között alkalmazta az élelmiszerek sugárzásos tartósítási eljárását.
Főbb művei
F. m.: A tej konzerválásáról. Budapest,1944; A tartósított tej formaldehid-tartalmának csökkentése. Magyar Kémiai Folyóirat 1945; The Equilibrium between Glucose and Sulphurous Acid. Journal of the Society of Chemical Industry 1949; The Effect of Age ofCulture on the Glucose Fermenting Ability of Yeast Strains. Acta Chimica 1951; Tartósító- és húsipari mikrobiológia. Budapest,1952; Über die Haltbarkeit der mit Ionenaustauschern behandelten Fruchsäfte. Acta Chimica 1953; A szalámi mikroflórája. ÉÉlelmezési Ipar 1954; Kinetic Studies of the Factors Influencing Microbial Growth. Acta Microbiologica 1955; Vizsgálatok az élelmiszerek romlását okozó mikroorganizmusok elleni védekezés kémiai és fizikai módszerei körébõl. Budapest,1955; A tartósítóipar néhány mikrobiológiai problémája. Konzerv- és Paprikaipar 1960; Az élelmikszeripari mikrobiológia néhány általános problémája. Budapest,1962; Válogatott fejezetek az élelmiszeripari mikrobiológiából. Budapest,1963; Biológia. III. A mikroorganizmusok életfeltételei. Budapest,1963; Biológia. IV. A nyersanyagok és a készítmények mikroflórája. Budapest,1964; Az atomenergiának a magyar élelmiszergazdaságban történõ felhasználásával kapcsolatos kutatások. Izotóptechnika 1971; Effect ofIonising Radiations on Some Organoleptic Characteristics of Edible Mushroom. Acta Alimentaria h.n.,1974; Effect of Ionising Radiations on Postharvest Ripening Processes of Cultured Mushrooms. Acta Alimentaria 1974; Effect of Ionising Radiations on thhe Shelf-Lirfe of Tomatoes as a Function of Their Ripeness. Acta Alimentaria h.n.,1974;
Irodalom
Irod.: Beck Mihály:V. K. Magyar Tudomány 1982; V. K. Élelmezési Ipar 1982; Holló János:V. K. Kémiai Közlemények h.n.,1982;
Szerző: Kozák Péter
Műfaj: Pályakép
Megjelenés: nevpont.hu, 2013